Jadłospis

 

                                                              Jadłospis 12.II-16.II.2018r                                         

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

12.02.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, serek naturalny, powidła śliwkowe.

Mleko, herbata malinowa.

                                  1,3,7

 

Zupa fasolowa na wywarze drobiowym z ziemniakami.

Makaron świderki z twarogiem i masłem.

Sok jabłkowy.             1,3,7,9

 

Herbatniki Pettit Beury.

Herbata z czarnej porzeczki.

                        1

 

Wtorek

 

13.02.2018

 

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi. Chleb mieszany  i „Trzy ziarna”

z masłem, schab z czosnkiem, twarożek

ze śmietaną.

Herbata z owoców leśnych. 

                                1,7,11

 

Zupa pomidorowa na wywarze mięsnym z makaronem.

Klopsiki wieprzowe w sosie własnym, ziemniaki, surówka z gotowanych buraczków.

Sok wiśniowo-jabłkowy.

                                   

                                  1,3,7,9

 

 

Banany, ciastka biszkopty.

Herbata malinowa.

 

                    

                      1

 

Środa

 

14.02.2018

 

Chleb mieszany i graham z masłem, serek naturalny z ziołami, pomidor.

Kawa inka, herbata  z żurawiny.                  

                                  1,6,7

 

Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym z ziemniakami.

Naleśniki z dżemem truskawkowym.

Kompot z czarnej porzeczki.

                                  1,3,7,9

 

 

Jabłko, chrupki kukurydziane.

Herbata z owoców leśnych.

                         1

 

Czwartek

 

15.02.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, szynka drobiowa z kurcząt, serek waniliowy.

Herbata z czarnej porzeczki.

                                  

                                   1,6,7

 

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym z ziemniakami.

Gulasz wieprzowy z warzywami, kasza pęczak, ogórek kiszony.

Sok truskawkowy.         1,7,9

 

 

Chipsy jabłkowe.

Woda z cytryną.

                             

                        

                          1

 

Piątek

 

16.02.2018

 

Chleb mieszany i orkiszowy z masłem, ser żółty , pomidor.

Kakao/herbata malinowa.

                                 

                                1,7,11

 

Zupa barszcz czerwony z makaronem muszelki.

Filet z ryby panierowany, ziemniaki, surówka z gotowanej marchewki mini

Sok malinowy.             1,3,4,9         

 

Batonik bez cukru wielozbożowy z bananami.

Herbata owocowa.

                       1          

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.