Jadłospis

v

                                                Jadłospis 15.10.-19.10.2018r                                         

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,

muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W związku z powyższym pod jadłospisem będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

 

Data

 

Śniadanie

 

 

Obiad

 

 

Podwieczorek

 

Poniedziałek

 

015.10.2018

 

Chleb mieszany i jogurtowy z masłem, jajka gotowane, serek kremowy „kiri”.

Mleko, herbata malinowa.

                                 

                                  1,3,7

 

 

Zupa krupnik na wywarze drobiowym z ziemniakami.

Spagetti z mięsem mielonym i warzywami.

Sok ananasowy jednodniowy.

                                   1,3,7,9

 

Ciastka zbożowe

„Bellvita”.

Sok truskawkowy.

 

 

                           1

 

Wtorek

 

16.10.2018

 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi. Chleb mieszany i „trzy ziarna” z masłem, szynka słoneczna, sałata, pomidor.

Herbata z melisy.

                              

                                 1,7,11

 

 

Zupa rosół z makaronem krajanka i natką pietruszki.

Bitka z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki, surówka gotowana marchewka mini.

Sok malinowy.

                                   1,3,7,9

 

 


Kaszka manna z sokiem.

Sok w kartoniku.

 

                        

                     1,7

 

Środa

 

17.10.2018

 

Zupa mleczna z kaszką. Chleb mieszany i graham

z masłem, kiełbasa żywiecka, serek naturalny

z kiełkami zbożowymi.

Herbata z czarnej porzeczki.                

                                1,7,11

 


Zupa żurek z kiełbasą, ziemniakami i majerankiem.

Kopytka z masłem, ćwiartki jabłek.

Sok jabłko-anans jednodniowy.             

 

                                    1,3,7,9

 


Twaróg z musem truskawkowym.

Woda z cytryną.

 

             

     

                      1,7

 

Czwartek

 

18.10.2018

 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi. Chleb mieszany i jogurtowy  z masłem, szynka „dziadka dla wnuczka”, świeży ogórek.

Herbata z owoców leśnych.

                                1,7,11

 

 

Zupa barszcz ukraiński

z ziemniakami.

Gulasz wieprzowo-wołowy, kasza pęczak, surówka z ogórków kiszonych.

Sok pomarańczowy jednodniowy.  

                                   1,3,7,9

 

 

Winogrona bezpestkowe, chrupki kukurydziane.

Sok malinowy.

               

     

                         1

 

Piątek

 

19.10.2018

 

Chleb mieszany i żytnio- orkiszowy z masłem, twarożek ze śmietaną, pomidory ze szczypiorkiem.

Kakao, herbata malinowa.

                            

                             1,3,7,11

 

Zupa krem pieczarkowa

z zacierką.

Klopsiki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami.

Sok truskawkowy.

 

                                1,3,4,7,9

 


Galaretka owocowa własnego wyrobu.

Herbata z żurawiny.

 

 

                          1

Dyrekcja Gminnego Przedszkola „Wróżka” zastrzega sobie prawo zmiany jadłospisu

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produktypochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne(arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,

orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne(produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.